Yours truly, the Storyteller
Over Maria

Over Maria

Mijn naam is Maria Koskamp, en in 2014 rondde ik mijn tweedegraads lerarenopleiding af en ging ik aan het werk op verschillende scholen. Tijdens mijn lerarenopleiding en ook de twee jaar daarna was ik heel erg aan het zoeken naar mijn passie. Ik wilde wel in het onderwijs werken, maar niet alleen als docent. Ik miste vuur, ik miste spetters, ik miste mijn innerlijke drang naar maatschappelijke betrokkenheid. Een missie! Dat was wat ik nodig had.

Ik heb toen verschillende masters bekeken, van de eerstegraads lerarenopleiding tot aan orthopedagogiek, maar niets was precies wat ik zocht. Totdat ik in 2016 de cursus Open Boek 2.0 tot leescoördinator bij de bibliotheek volgde. Puur alleen omdat het een cursus was die te maken had met onderwijs en boeken. Mijn beroep zou die perfecte combinatie bevatten. Na afloop van die cursus wist ik het: leesbevordering, dat wordt mijn passie. En inmiddels vijf jaar later ben ik een enthousiast leesbevorderaar, met een lading kennis en een berg ervaring.

En hoe mooi is het dat ik daarnaast ook heel veel kan lezen als redacteur (persklaarmaker/tekstcorrector)?

Die passie, die was er nu. Daar moest ik mee verder. Toen vielen de puzzelstukjes ook langzaam op hun plek. Ik vond de master die geheel in het teken stond van goed taal- en leesonderwijs aanbieden: de master Educational Needs, expert taal/dyslexie. Die heb ik in 2020 met veel succes afgerond en wat heb ik twee jaar lang veel geleerd! Mijn kennis rondom leesbevordering is mede door deze master enorm gegroeid en ik weet nu hoe je goed taal- en leesonderwijs kunt ontwerpen. Ook het volgen van studiedagen, zoals van Stichting Lezen, Mbo Taalacademie en Levende Talen, en het lezen van vakliteratuur, zoals Rijke taal en Disrupting Thinking, brachten mij zoveel informatie over dit onderwerp.

Na de cursus Open Boek 2.0 had ik al gezien dat er een vervolgcursus in de vorm van een post-hbo opleiding is, genaamd Vol van Lezen, specialist jeugdliteratuur. Nog voordat ik mijn masterpapieren in handen had, had ik me daarvoor aangemeld, en halverwege 2021 heb ik ook deze opleiding met succes afgerond. In oktober 2021 ben ik tevens geschoold om de cursus Open Boek 3.0 van Stichting Lezen nu zelf te mogen geven!

Neem gerust contact met mij op over redactieopdrachten en/of workshops/trainingen over leesonderwijs. Bij ‘Diensten’ kunt u meer informatie vinden.
Mailen kan naar: yourstrulythestoryteller@gmail.com

Met hartelijke groet,
Maria Koskamp

CV
Studie
10/2020 – 06/2021
Post-hbo Vol van Lezen, specialist jeugdliteratuur
Hogeschool InHolland te Alkmaar
Behaald: certificaat

09/2018 – 08/2020
HBO master Educational Needs (deeltijd)
specialisatie Expert taal/dyslexie
Hogeschool Windesheim te Almere
Diploma: Master of Education

09/2010 – 08/2014
HBO bachelor Lerarenopleiding Nederlands (voltijd)
Hogeschool van Amsterdam te Amsterdam
Diploma: Bachelor of Education

Cursussen
10/2021
Train de trainer Open Boek 3.0
Stichting Lezen
Behaald: certificaat

11/2020 – 1/2021
Online cursus Zo word jij een kick-ass kinderboekcorrector
Mirjam Hoekstra
Behaald: certificaat

05/2019 – 07/2019
Cursus en masterclass Teksten corrigeren
Chinouk Thijssen
Behaald: certificaat

03/2018 – 06/2018
Cursus Open Boek 2.0, opleiding tot leescoördinator
Bibliotheek Waterland te Volendam
Behaald: certificaat

Yours truly, the Storyteller