Boekrecensie: De boekhandel van Teheran – Marjan Kamali
Boekrecensie: De boekhandel van Teheran – Marjan Kamali

Boekrecensie: De boekhandel van Teheran – Marjan Kamali

Dit boek las ik met de laatste leesclub van dit schooljaar met een aantal collega’s. Ik merkte dat de meeste collega’s dit keer weinig tot geen tijd hadden voor het beantwoorden van de lezersvragen, maar half juni hebben we nog wel een digitale bespreking. Hopelijk kunnen er dan mensen aansluiten, want het is hartstikke leuk om het boek nog te bespreken na het te hebben gelezen! Gelukkig was het een bijzonder mooi verhaal en heb ik genoten van dit boek. Ik zal jullie in deze recensie uitleggen waarom.

Waar gaat het boek over?

Teheran, 1953. De zeventienjarige Roya ontmoet Bahman in de boekhandel van meneer Fakhri. Een prille liefde bloeit op tot het punt dat ze verloofd zijn. Dit alles gebeurt tegen de achtergrond van een onrustige politieke periode in Iran. Bahman wil de wereld veranderen en Roya is bang dat hij te dicht in de buurt komt van de revolutie. Als hij dan ook nog eens op een dag niet op het plein is waar ze hebben afgesproken en de verloving blijkt afgebroken, blijft Roya verlaten, verbaasd en verdrietig achter.

Roya krijgt hierna de kans om naar Amerika te gaan en daar te studeren. Ze bouwt er een leven op en kent ook daar tegenslagen, maar kan uiteindelijk gelukkig leven. Tot er een dag komt dat ze weet waar Bahman is en ze al haar vragen uit het verleden aan hem kan stellen.

Wat vond ik van het boek?

Op de achterflap stond dat dit boek op The Notebook lijkt en dat klopt ook zeker deels. Daar moest ik ook gelijk aan denken bij het lezen. Ik vond het een bijzonder, mooi en warm liefdesverhaal, zonder dat het ergens zoetsappig wordt. Het boek wordt fijn opgebouwd in delen en boven elk hoofdstuk lezen we in welke tijdsperiode we dan zitten. Het wisselt van toen naar nu, maar niet te vaak, wat het erg prettig lezen maakte. Zo kwam je goed in het verhaal van die tijdsperiode. De personages zijn heel goed omschreven en neergezet; ik snapte precies waarom ze zo handelden. Ik kon het ook goed voor me zien; het boek vond ik weglezen als een film.

De titel van het boek suggereert een iets ander verhaal, maar uiteindelijk is de boekhandel wel een soort literair leidmotief in het boek. Het komt steeds weer terug en het houdt verband met het liefdesverhaal. De sfeer van Teheran kwam niet heel nadrukkelijk naar voren, maar de cultuur met alle gebruiken en rituelen worden wel omschreven, wat ik heel interessant vond om te lezen. Ook heb ik veel geleerd over wat er politiek gezien gebeurd is in Iran. Al met al een prachtig liefdesverhaal in een prettige stijl geschreven dat maar moeilijk weg te leggen is. Ik geef het boek zeker vijf sterren!

Bestel hier het boek via Bazarow!

Deel deze blogpost op social media:

Geef een reactie

Yours truly, the Storyteller