7 manieren om schrijfinspiratie op te doen
7 manieren om schrijfinspiratie op te doen

7 manieren om schrijfinspiratie op te doen

Writer’s block. Elke schrijver heeft er wel mee te maken. Je bent bezig met een leuk verhaal, boek of blogpost en je zit vast. Muurvast. Het begin is leuk, het middenstuk is leuk, maar het einde… Tja, je weet niet hoe je het af moet maken. Soms zit je ergens midden in je tekst al vast! Wat kun je dan doen om uit die writer’s block te komen? Maar ook, hoe kom je überhaupt aan schrijfinspiratie, voordat je begint met schrijven? Je wilt wel, maar waar moet je beginnen?

Ik ga jullie zeven manieren geven hoe je schrijfinspiratie op kunt doen. Tenminste, dit zijn de manieren die ik meestal gebruik, als ik op zoek ben naar een onderwerp of idee.

Lezen, lezen en nog eens lezen

Ja, heel veel lezen. Fictie, non-fictie, kranten, tijdschriften, blogs, noem het maar op. Ik lees van alles en nog wat om te kijken hoe andere schrijvers dat doen. Je mag afkijken en hun tips en trucs leren.

Wandelen en fietsen

Als ik fiets of wandel (maar soms ook in de auto naar werk), zie ik een heleboel dingen om mij heen. Laatst zag ik een groep vogels in een prachtige v-formatie vliegen. Dan komt er direct een verhaal bij mij naar boven over de vogel helemaal achterin die moe is en hijgend en puffend de groep moet bij houden. Wat denkt hij allemaal op zo’n moment?

De natuur in gaan

Sowieso naar buiten gaan en de natuur in gaan zorgt voor veel schrijfinspiratie. Eén worden met de natuur en de rust en kalmte ervaren is heerlijk en zorgt voor een leeg hoofd waarin weer ideeën kunnen groeien.

Observeren

Ik heb ook gemerkt dat situaties, mensen en dieren observeren veel inspiratie geeft. Je kunt verbale, maar ook non-verbale communicatie bestuderen en de maniertjes van mensen en dieren gebruiken voor je personages. Mensen zijn heel interessant!

Met mensen praten

Nog zoiets, praat met mensen. Mensen zeggen de leukste, slimste, raarste en grappigste dingen die perfect zijn voor dialogen of gebeurtenissen. Deze tip kun je goed gebruiken als je even niet verder komt met je verhaal.

Foto’s maken

Foto’s bewaren een herinnering. Herinneringen brengen je weer terug naar het moment. Het moment was misschien je inspiratie. Maak foto’s onderweg, onderweg naar werk, school, de supermarkt, je vriendin, je oma. Achteraf bekijk je de foto’s terug en soms popt dan je idee weer op.

Writing prompts

Writing prompts zijn simpelweg korte schrijfopdrachten die ervoor zorgen dat je begint met schrijven. Bijvoorbeeld: Morgen vergaat de wereld en jij bent de enige die het kan redden. Wat ga je vandaag doen? Deze writing prompts kunnen je helpen om met je verhaal te starten.

Dit waren mijn tips om schrijfinspiratie op te doen. Welke manieren gebruik jij? Laat het me weten in een reactie 🙂

Deel deze blogpost op social media:

Geef een reactie

Yours truly, the Storyteller