Werken met writing prompts
Werken met writing prompts

Werken met writing prompts

Vorige week schreef ik een blogpost over manieren om schrijfinspiratie op te doen. Daarin noemde ik ook het gebruik van writing prompts. Het is iets dat niet heel erg bekend is, dus ik wilde jullie vandaag vertellen over wat het precies en hoe je het kunt gebruiken met het schrijven van een verhaal of boek.

Wat is het precies?

Writing prompts zijn korte schrijfopdrachten die ervoor zorgen dat je begint met schrijven. Ze kunnen heel goed helpen met writer’s block, maar ze kunnen ook inspiratie bieden als je even geen idee hebt waar je over moet schrijven. Het zijn wel meestal writing prompts voor fictieve verhalen. Als je inspiratie nodig hebt voor een blogpost, dan zou ik één van mijn andere manieren gebruiken.

Verschillende soorten

Er zijn een heleboel verschillende soorten writing prompts. Op deze website (https://www.nownovel.com/blog/50-creative-writing-prompts/) kan je een writing prompt uitkiezen op basis van de schrijftechniek. Je wilt bijvoorbeeld werken aan het schrijven van dialogen of het omschrijven van de omgeving. Dan kies je één van de writing prompts uit die daar bij hoort en dan ga je ermee aan de slag. Wat ook handig is: er wordt bij elke writing prompt uitgelegd waarom je op die manier moet gaan schrijven.

Je kunt een writing prompt gebruiken om een boek te starten. Dan ga je aan de slag met eentje en daar bouw je op voort. Maar je kunt ook verschillende writing prompts gebruiken voor verschillende korte verhalen en vervolgens kun je wellicht meerdere samenvoegen tot één groot verhaal. De writing prompts moeten er vooral voor zorgen dat je creatieve zintuigen aan de slag gaan en dat je daadwerkelijk mooie woorden en zinnen op papier krijgt die je kunt gebruiken voor een schrijfidee.

Maar hoe kom je aan die writing prompts? Als je ‘writing prompts’ googelt, dan kom je een heleboel websites tegen. Het meeste is in het Engels, maar dit is niet zo’n punt als je het zelf makkelijk kunt vertalen. Ook kom je op forums een heleboel writing prompts tegen van mensen die ze zelf bedenken en aan elkaar geven. Verder is dit een handige website met 365 writing prompts, voor elke dag één (https://thinkwritten.com/365-creative-writing-prompts/). Deze gebruik ik zelf ook vaak.

Dit waren mijn tips voor het gebruiken van writing prompts. Veel plezier met schrijven en laat alles los en schrijf gewoon! Laat me weten in een reactie of de writing prompts jou hebben geholpen 🙂

Check ook mijn blogpost over 7 manieren om schrijfinspiratie op te doen:

7 manieren om schrijfinspiratie op te doen

Deel deze blogpost op social media:

2 reacties

  1. Storysearcher

    Wat leuk dat je hier aandacht aan geeft! Gezien de meeste verhalen die ik lees uit Tumblr en omgeving komen weet ik eigenlijk niet beter (prompts zijn daar heel populair), maar nu realiseer ik me dat het buiten het internet misschien niet zo voor de hand ligt 🙂

Geef een reactie

Yours truly, the Storyteller