Waarom meedoen aan schrijfwedstrijden?
Waarom meedoen aan schrijfwedstrijden?

Waarom meedoen aan schrijfwedstrijden?

Regelmatig kun je meedoen met schrijfwedstrijden. De website https://schrijvenonline.org/ heeft altijd een actueel overzicht van de komende schrijfwedstrijden met de deadlines erachter. Zelf heb ik nog maar één keer meegedaan met een wedstrijd waarbij ik een gedicht moest insturen. Om een één of andere reden heb ik nooit nog een keer deelgenomen aan een wedstrijd.

Maar meedoen met zo’n schrijfwedstrijd heeft zo wel zijn voordelen en die wilde ik graag met jullie delen in dit artikel.

Schrijfervaring

Als je meedoet met een wedstrijd, doe je natuurlijk elke keer weer schrijfervaring op. En het leuke aan die wedstrijden zijn de verschillende soorten opdrachten die ze vragen. De ene keer is het een gedicht schrijven en de andere keer weer een korte novelle. Ze vragen kinderverhalen, spannende verhalen, chicklit en ga zo maar door. Als je meedoet met verschillende soorten wedstrijden, dan oefen je dus elke keer met een andere stijl. Je ontdekt dan steeds meer welke stijl het beste bij je past.

Bekendheid

Als je elke keer meedoet met een wedstrijd of elk jaar met dezelfde wedstrijd, dan komt je naam steeds langs. Je kunt ook nog je deelname promoten door middel van social media. Als je laat weten dat je ergens aan hebt deelgenomen en je moet stemmen krijgen (sommige wedstrijden hebben dat), dan kan je het je volgers laten weten. Ik zou niet elke wedstrijd promoten, maar een paar belangrijke per jaar.

Prijzen

Ja, de prijzen die je kunt winnen. Die zijn zeer divers. Van publicatie op een website tot een boekenbon, van entree voor een evenement tot publicatie van je boek bij een bekende uitgeverij. Ik moet zeggen dat ik eerst naar de prijzen kijk, voordat ik de opdracht helemaal ga doorlezen. De prijs moet voor mij wel iets opleveren. Alleen een boekenbon vind ik niet zo, maar dat is mijn eigen persoonlijke mening. Als je alleen mee wil doen voor schrijfervaring, dan moet je het vooral doen!

Publicatie

Sommige wedstrijden publiceren na afloop de verhalen. Dit kan op hun website, in een verhalenbundel of je eigen verhaal als boek. Die laatste vind ik zelf het meest aantrekkelijk, want ja, elke schrijver wil dat natuurlijk. Maar op zich zijn publicaties op websites en in verhalenbundels ook heel goed, want je kunt hierna linken als je actief bent op social media. Op die manier komt je verhaal ook bij je publiek.

Feedback

Eén van de prijzen kan feedback op je verhaal zijn. Maar weinig schrijfwedstrijden hebben dit als prijs, omdat het natuurlijk veel tijd kost. Vaak is de feedback dan alleen voor de top 3 winnaars. Ondanks dat je dan niet eerste bent geworden, kun je dan misschien wel feedback op je verhaal winnen en dat is soms ook heel fijn als het van een bekende uitgeverij komt.

Dit zijn zo mijn voordelen van het meedoen aan schrijfwedstrijden. Natuurlijk zijn er ook nadelen, maar die laat ik nu even buiten beschouwing. De website https://schrijvenonline.org/ heeft dus een mooi overzicht van de komende schrijfwedstrijden met daarbij de deadlines, de prijzen en de links voor een volledig beeld.

Ik ga zelf ook maar weer eens meedoen met een wedstrijd. Ik bekijk wel de prijzen en welke wedstrijd het meest aantrekkelijk is voor mij, maar ik wil ook graag weer deelnemen voor de schrijfervaring. Heb jij wel eens deelgenomen aan een schrijfwedstrijd of zou je dat wel eens willen doen? Laat het me weten in een reactie 🙂

Deel deze blogpost op social media:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.