Wel of geen schrijfcursus/opleiding doen?
Wel of geen schrijfcursus/opleiding doen?

Wel of geen schrijfcursus/opleiding doen?

Deze vraag heb ik mezelf al heel vaak gesteld. Er zijn ook een heleboel aanbieders van zulke cursussen en opleidingen met een behoorlijk groot verschil qua inhoud en niveau. Hieronder zal ik de voor- en nadelen ervan beschrijven met mijn eigen conclusie waarom ik het wel of niet zou doen.

Voordelen

Het grootste voordeel van een cursus of opleiding is dat je natuurlijk heel veel kennis tot je kunt nemen. Dit hoef je niet zelf uit te zoeken. Dit krijg je zo aangereikt door de docent, wel zo makkelijk.
Een goede cursus of opleiding biedt je bovendien juiste informatie aan, zodat je niet eerst zelf alle onzin eruit moet filteren.
Daarnaast krijg je een heleboel oefenmateriaal aangeboden. Alle opdrachten ga je maken en alles wordt bekeken door een docent die je feedback geeft op vorm en inhoud.
Tenslotte heb je met een cursus en zeker met een opleiding een stok achter de deur om daadwerkelijk met je passie aan de slag te gaan. Oftewel, je maakt schrijfuren 🙂

Nadelen

Een groot nadeel is de prijs. Cursussen doen en opleidingen volgen kost geld. En in sommige gevallen, heel veel geld. Een degelijke cursus kost je al gauw 300 tot 500 euro en een schrijversopleiding kost je gewoon een jaarlijks geldbedrag van rond de 2500 euro. En denk eraan, dit is een opleiding van vier jaar, dus vier keer dat bedrag! Dat is een hoop geld.
Als je die prijzen hebt gezien, dan is het nog maar de vraag welke cursus of opleiding je wilt gaan doen. Er is zoveel aanbod dat het lastig kiezen is.
En hoe weet je welke aanbieder degelijke kennis geeft? Vertrouw je hierbij op de ervaringen van anderen of ….? Dit vind ik zelf heel lastig te checken. Een thuisstudie over hetzelfde onderwerp, bijvoorbeeld proza schrijven, zal er anders uitzien dan bij een volledige opleiding.
Tot slot is het natuurlijk belangrijk wat je met een dergelijke cursus of opleiding kunt bereiken. Je absorbeert natuurlijk kennis, je oefent en je krijgt feedback van een schrijfdocent. Maar daarna, heb je erna nog wat aan?

Conclusie

Kortom, het is lastig te bepalen of een cursus of opleiding je gaat helpen met creatief schrijven. Voor mij is het op dit moment een hobby, maar ik hoop ooit mijn brood ermee te kunnen verdienen. Op dit moment doe ik al veel andere opleidingen en cursussen, dus ik zou een extra cursus er niet bij willen doen. Ook omdat ik denk dat het op dit moment niet bijdraagt aan mijn passie voor schrijven. Ik schrijf veel liever wanneer ik er zin in heb en als ik er tijd voor heb en ik zie wel of het toekomst heeft. 🙂

Ik heb ooit een minor Creative Writing gevolgd en dat was een half jaar lang alleen maar schrijven en dat vond ik supertof! Dus ik wil iedereen adviseren om goed te kijken wat je wilt bereiken met schrijven en met dat in het achterhoofd een beslissing over een cursus of opleiding te maken. En als je het gewoon leuk vindt om te doen, dan moet je dat natuurlijk gewoon lekker doen!

Heb jij wel eens een schrijfcursus of -opleiding gevolgd? Of ben je het van plan om te gaan doen? Laat het me weten in een reactie 🙂

Deel deze blogpost op social media:

Geef een reactie

Yours truly, the Storyteller