Waarom het lezen van boekenseries zo leuk én zinvol is
Waarom het lezen van boekenseries zo leuk én zinvol is

Waarom het lezen van boekenseries zo leuk én zinvol is

Boekenseries. Deel 1 uitlezen, deel 2 nog sneller en dan verlangend wachten op het derde deel dat pas na een half jaar in de boekhandels zal liggen. Herkenbaar? Ik ben namelijk gek op het lezen van boeken in series. Niet dat ik ‘losse’ boeken niet waardeer, daar houd ik ook erg van.

Het lezen van boekenseries is trouwens erg goed voor kinderen met leesproblemen. Als een kind eenmaal een boek heeft gevonden dat helemaal in de interesse ligt, dan is het aan te raden om de volgende delen ook te laten lezen. De herkenbaarheid uit het eerste boek werkt verhogend voor het maken van het aantal leeskilometers én voor het leesplezier. De personages zijn immers bekend, de problemen zullen in vorm overeenkomen en de opbouw van het boek zal ook voor een groot deel hetzelfde zijn.

Door het aantal leeskilometers en het verhoogde leesplezier stijgt ook direct het leesbegrip. Het kind kan echt genieten van het boek en krijgt een groter zelfvertrouwen in het lezen. Het is wel belangrijk dat het kind uitgedaagd blijft, dus als de ene boekenserie uit is, dan kan je als leerkracht een andere boekenserie uitzoeken die eenzelfde genre heeft, maar met een iets hoger niveau. Kortom, het lezen van boekenseries is leuk én zinvol!

Deze eerste delen van boekenseries wil ik gaan (her)lezen deze zomer. Het zijn vooral Young Adult of Sci-Fi/fantasy boeken. De laatste paar dagen zie ik op bookstagram de vraag ‘stand alone boek of boekenserie’ langskomen en ik kan eigenlijk niet kiezen. Ik vind het allebei erg fijn om te lezen!

Waarom lees jij graag stand alone boeken én boekenseries?

Deel deze blogpost op social media:

Geef een reactie

Yours truly, the Storyteller