Boek uitgelicht: Dewi – Mark van der Laan
Boek uitgelicht: Dewi – Mark van der Laan

Boek uitgelicht: Dewi – Mark van der Laan

Van Uitgeverij Gopher kreeg ik een recensie-exemplaar toegestuurd van dit boek. Ze vroegen via Instagram bloggers om dit boek onder de aandacht te brengen. Ik zocht het boek op en las de achterflap. Het verhaal leek me interessant en ik stuurde een berichtje met de vraag of het een beetje een reisverhaal was dat op Eat, Pray, Love leek. Dat klopte en ze stuurde toen het boek naar me op.

Waar gaat het boek over?

Dewi, een Zuidoost-Aziatische vrouw, worstelt met het onrecht in haar eigen land waar een dictator regeert. Ze kan eigenlijk ook niet goed met andere mensen over haar gedachten hierover praten. Op een dag krijgt ze een baan waarbij ze kan reizen en kan praten met mensen met dezelfde gedachten. Het boek volgt haar verhaal tijdens deze reizen en de waarheden die zij vindt. De religies islam en boeddhisme komen veel voor in het boek.

Wat vond ik van het boek?

Toen ik het boek binnenkreeg, was het een kleine verrassing om te zien dat het boek in het Engels was. Niet dat dit erg is, want ik lees heel veel in het Engels, maar ik had het niet verwacht. Het boek begint met twee verhaallijnen, eentje in het heden en eentje met een korte levensgeschiedenis van Dewi. Voor mijn gevoel hadden deze stukken uit het verleden korter gemogen, zodat ik beter in het verhaal van het heden bleef. Ik raakte nu het beginstuk kwijt en zo ook de rode draad in het boek.

Ik heb het boek toen ook even weggelegd om vervolgens nog een keer te proberen in het verhaal te komen. Na honderd bladzijden merkte ik dat ik ging ‘snellezen’ en dat is voor mij een teken dat ik het boek niet leuk vind en dat ik moet stoppen met lezen en ‘proberen’. Ook al wilde ik hem heel graag leuk vinden.

De schrijfstijl vond ik echter niet toegankelijk. Het las niet vlot en raakte me niet. Ik kon me ook niet inleven in de personages. Af en toe kwamen er ook willekeurige personen langs die eigenlijk geen toevoeging waren voor het verhaal, vind ik. Het verhaal kwam voor mij ook te traag op gang. Er gebeurde aan het begin te weinig en er werd te veel ‘verteld’ zonder dat er echt gebeurtenissen waren.

Achteraf gezien denk ik dat ik gewoon andere verwachtingen had. Ik verwachtte een reisverhaal, maar dit kwam pas later voor in het boek. Religie komt inderdaad veel voor in het boek en dat vond ik wel heel interessant om te lezen.

Dus als je van een langzaam boek houdt dat zich afspeelt in Zuidoost-Azië, dat ook over religie, reizen en onrecht gaat, dan is dit een boek voor jou!
Bestel het boek via Bazarow!

Deel deze blogpost op social media:

2 Reacties

 1. Mark van der Laan

  Dag Maria, wat leuk om mijn boek in jouw boekenkast te zien staan!
  Jammer dat Gopher beaamde dat het een reisverhaal is dat op ‘Eat, Pray, Love’ lijkt. Dat is het totaal niet. Het is, zoals je zelf aangeeft, een langzaam boek dat zich afspeelt in Zuidoost-Azië – het is dan ook opgedragen aan “Those travelling Southeast-Asia” – met veel aandacht voor religie en onrecht en waarin ook nog een klein beetje gereisd wordt.
  En dan die stijl. Helaas! Ik begrijp precies wat je bedoelt! Gelukkig heb ik gemerkt dat Zuidoost-Azië adepten dit niet zo erg vinden. En: ik meen zeker te weten dat je het boek niet hebt uitgelezen. Want tot nu toe heeft eenieder die ik daarover gehoord heb – inclusief mijn uitgever – na het uitlezen van het boek een ander oordeel dan wanneer ze in deel 1 zijn blijven steken. Dus als je nog eens de tijd kunt vinden….
  Groeten,
  Mark van der Laan

  1. Maria1990

   Dag Mark,

   Bedankt voor je bericht en toelichting!

   Ik heb het boek inderdaad niet uitgelezen, want het verhaal sprak me te weinig aan. Dit kwam ook door de andere verwachting die ik van het boek had.
   Ik wilde je boek heel graag leuk vinden en heb het echt geprobeerd, maar er lonkte te veel andere boeken waar ik erg naar uitkeek.
   En als enthousiast leesbevorderaar is mijn motto: Als je een boek niet leuk genoeg vindt om verder te lezen, dan is het voor nu niet het boek voor jou en pak een ander boek, want plezier in lezen houden is op elke leeftijd belangrijk!
   Desondanks denk ik dat er voor jouw boek een publiek is die het boek erg zal waarderen. Wie weet probeer ik hem in de toekomst nog eens…

   Bedankt voor je reactie op mijn blog!
   Hartelijke groet,
   Maria

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.