De magische hulp van schrijfboeken
De magische hulp van schrijfboeken

De magische hulp van schrijfboeken

De afgelopen jaren heb ik voor mijn verjaardag een aantal boeken gevraagd die over creatief schrijven gaan. Ik ben al sinds mijn vijfde bezig met schrijven en heb heel wat korte verhalen, beginnetjes van (jeugd)boeken en gedichten geschreven; alleen ik maak het nooit af. Daar wil ik verandering in brengen door gestructureerd aan het schrijven te gaan. Schrijven betekent immers gewoon werken.

Dus… ik heb hulptroepen ingeschakeld en ben gaan lezen hoe andere schrijvers dit doen. Ook heb ik ingelezen over hoe je het beste je manuscripten kunt aanbieden bij uitgeverijen. Ik heb wel vaker wat ingestuurd, maar werd steeds afgewezen. Nu weet ik waarom. Mijn ideeën waren nogal wankel. Het insturen is ook niet iets wat je doet voor de leuk; je wilt dat je boek wordt uitgegeven en in de boekhandel komt te liggen. Dus nogmaals, dat betekent hard én gestructureerd werken.

De twee schrijfboeken die me de laatste paar weken hebben geholpen, zijn Sterke verhalen & hoe je ze schrijft en De schrijfbijbel. En over deze twee boeken wil ik vandaag iets vertellen. Verder heb ik nog twee handboeken voor schrijvers staan met nog veel meer tips over het beste werk leveren en je manuscript aanbieden; en een heleboel schrijftips voor inspiratie. Ook heel belangrijk!

Sterke verhalen & hoe je ze schrijft

In dit boek vind je handige tips over het schrijven van een aantal woorden per dag en maand, en wat voor schrijver je bent. Ook leggen ze uit hoe je je voorbereidt op het schrijven van een boek met leuke ideeën hoe je aan inspiratie komt, zoals het maken van lijstjes via associaties of het opschrijven van contrasten. In het tweede deel vind je een tijdsplanning voor het schrijven van een boek in vier weken (maar de tijd kan je natuurlijk aanpassen, als je wilt) met fijne trucs voor hoe je verder komt in het schrijfproces. Ten slotte geeft het boek aan hoe je de revisie van je boek kan doen.

De schrijfbijbel

Dit boek doet zijn naam eer aan, want dit is werkelijk waar een compleet werk voor het schrijven van een boek. Elk onderdeel in het proces wordt behandeld; van inspiratie opdoen tot aan hoe je je manuscript aanbiedt bij een uitgeverij met een zeer uitgebreide omschrijving wat er daarna gaat gebeuren. Ook bevat het boek enkele schrijfoefeningen. Elk hoofdstuk is geschreven door een redacteur of iemand uit het vak, de boekenwereld, wat de geloofwaardigheid verhoogt en je kans op slagen vergroot als je alle stappen volgt en zo veel mogelijk advies uit dit boek opvolgt.

Wat vond ik van de schrijfboeken?

Heel nuttig! Vooral De schrijfbijbel is heel volledig en heeft mij echt geholpen de wereld van uitgeverijen beter te begrijpen. Ik heb veel handige tips voor het structureren van mijn schrijfproject verzameld, zoals het maken van verschillende samenvattingen voordat ik daadwerkelijk begin met schrijven. Sterke verhalen & hoe je ze schrijft was ook een heel fijn en toegankelijk boek, met ook af en toe nog een leuk grapje erin gestopt. De doelgroep is tieners, wat je wel merkte aan sommige stukjes tekst, maar het was voor mij alsnog heel leuk om te lezen. Het feit dat het schrijfproces in vier weken was opgedeeld, voor NaNoWriMo, stoorde mij niet, want je kunt het aanpassen aan je eigen schrijftempo.

Bij beide boeken moet ik wel zeggen dat er opvallend veel fouten in stonden, wat ik als tekstcorrector toch nog even moet benoemen. 😉 Er zaten fouten in interpunctie, dubbele woorden, spelfouten en er waren soms woorden vergeten. Dit mag voor een volgende druk er wel uitgehaald worden. Maar verder zijn het twee topboeken die een mooie aanvulling zijn voor mijn boekencollectie over creatief schrijven!

Beide boeken kan je bestellen via Bazarow!
Sterke verhalen & hoe je ze schrijft
De schrijfbijbel

Deel deze blogpost op social media:

Geef een reactie

Yours truly, the Storyteller