Boekrecensie: Het zwijgen van Maria Zachea – Judith Koelemeijer
Boekrecensie: Het zwijgen van Maria Zachea – Judith Koelemeijer

Boekrecensie: Het zwijgen van Maria Zachea – Judith Koelemeijer

De maand november is bijna voorbij, wat betekent dat de campagne Nederland Leest ook afloopt. Dit jaar lazen we met z’n allen het boek Het zwijgen van Maria Zachea van Judith Koelemeijer. De nieuwe uitgave ziet er in ieder geval al prachtig uit en nodigt uit om het boek mee te nemen. Ze hebben dit jaar echt hun best gedaan om veel kleur toe te passen, wat toch wel leuker is dan het zwart/wit dat de boeken voorheen hadden.

Waar gaat het boek over?

Het is 1989 en de oude moeder van familie Koelemeijer heeft een hersenbloeding gehad. Vader is al een paar jaar eerder overleden en de twaalf volwassen kinderen willen haar niet in het ziekenhuis laten zitten en brengen haar naar haar eigen huis. De kinderen nemen om de beurt de taak op zich om een dag per week bij haar te zijn.

Elk hoofdstuk wordt verteld vanuit een kind en vertelt de laatste acht jaar van moeder Maria, totdat ze overlijdt. Door de verhalen van de kinderen komt de lezer de geschiedenis van tuincentra Koelemeijer in de Zaanstreek te weten. Moeder Maria zwijgt, maar de kinderen vertellen door haar stilzijn ook haar levensverhaal.

Wat vond ik van het boek?

Dit boek is een mooie familiegeschiedenis in verhaalvorm dat zeer prettig wegleest. De schrijfster heeft een fijne schrijfstijl en heeft haar gesprekken uit de interviews mooi in verhaalvorm gegoten. De setting is heel interessant gedaan. Door het lezen van de verschillende hoofdstukken leer je als lezer de hele familie kennen en ook de situaties vanuit meerdere perspectieven, terwijl het verhaal wel gewoon vordert.

Het boek was daarnaast ook herkenbaar voor mij, omdat ik in de Zaanstreek heb gewoond. Plekken die genoemd werden, waren bij mij bekend en dat is ook altijd leuk om te lezen. Ik houd sowieso van waargebeurde verhalen of verhalen die op de waarheid zijn gebaseerd. Ik geef het boek vier sterren.

Bestel hier het boek via Bazarow.

Deel deze blogpost op social media:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.