Boekrecensie: Toen ik – Joke van Leeuwen
Boekrecensie: Toen ik – Joke van Leeuwen

Boekrecensie: Toen ik – Joke van Leeuwen

Vorige maand ben ik mijn post-hbo opleiding Vol van Lezen, specialist jeugdliteratuur begonnen. Na de eerste bijeenkomst kregen wij tussen de 15 en 20 jeugdboeken mee naar huis. Dit was inbegrepen bij de prijs, hoe gaaf is dat?! In mijn volgende blog zal ik iets meer vertellen over de opleiding. In deze blog wil ik jullie vertellen over het eerste jeugdboek dat ik van deze stapel heb gelezen.

Waar gaat het boek over?

Joke van Leeuwen schrijft over Deef, een doodnormale jongen met een levendige fantasie. Ze heeft verschillende korte verhalen geschreven over de vragen die Deef stelt of over de gebeurtenissen die hij meemaakt. We lezen bijvoorbeeld wat er gebeurde toen hij een poppetje tekende dat tot leven kwam, over toen hij een woord niet meer wist, en over toen hij van de hoge springplank in het zwembad wilde springen.

Wat vond ik van het boek?

Voor wie Joke van Leeuwen nog nooit heeft horen spreken over leesonderwijs zou eens een lezing van haar moeten volgen. Ze is grappig en gevat en vertelt rake zaken. Zo is dit boek ook opgebouwd. De ouders van Deef zijn gescheiden en dit lezen we tussen de regels door. De tekst is zorgvuldig uitgezocht op woordspelingen en is humoristisch geschreven. De fantasie van Deef komt goed naar voren, wat ondersteund wordt door leuke tekeningen.

We leren de hoofdpersoon goed kennen door de vragen die hij stelt. Deze zijn gevat en belangrijk voor een jongen van zijn leeftijd. Dit is niet zomaar een jeugdboek, maar een boek dat je goed kunt inzetten tijdens de leeslessen. Goede doordachte verwerkingsopdrachten zullen zeker de dialoog openen in de klas. Ik geef dit boek vier sterren.

Bestel hier het boek via Bazarow!

Deel deze blogpost op social media:

Eén reactie

  1. Pingback: Mijn nieuwe opleiding: Vol van Lezen, specialist jeugdliteratuur – Yours truly, the Storyteller

Geef een reactie

Yours truly, the Storyteller