Prachtige prentenboeken die ik deze maand heb gelezen en bekeken
Prachtige prentenboeken die ik deze maand heb gelezen en bekeken

Prachtige prentenboeken die ik deze maand heb gelezen en bekeken

Voor mijn opleiding Vol van Lezen kijken we de komende maand naar de koppeling tussen jeugdliteratuur en kunsteducatie. Daarvoor heb ik ter voorbereiding een aantal prentenboeken gelezen en bekeken.

Nederland en Holland op z’n mooist

Het prentenboek Nederland vond ik het mooist en daarom heb ik gelijk een tweede boek van haar uit de bieb gehaald. In dit prentenboek maken we een reis door Nederland, door alle provincies en seizoenen heen. We zien Zeeland, Limburg, de Veluwe en de Waddeneilanden. Op elke plaat vind je tradities, feestdagen, bekende merknamen en bijzondere plekjes van Nederland terug. Het is prachtig geschilderd met een schitterend oog voor detail en je bekijkt elke prent minstens tien minuten. Dan kun je nagaan hoe lang je met kinderen over dit boek kunt doen. Er is genoeg te ontdekken! En het leuke aan dit boek is dat op elke plaat verschillende figuren terugkomen en te zoeken zijn, zoals Hielke en Sietse met hun Kameleon, een reiger en Zwarte Piet. De platen zijn een mooie combinatie van de moderne tijd en historische elementen, zoals van beroemde schilderijen. Kortom, een prachtig boek om de geschiedenis en cultuur van Nederland te bekijken en te leren!

Rond vierkant vierkant rond

De dichter neemt je in dit prentenboek mee in de wereld van poëzie. Tussen een heel scala aan beeldsonnetten door legt hij uit wat poëzie is en je leert onder andere over soorten rijm, het metrum en rijmwoorden vinden. Tussen de eigen (beeld)sonnetten door bevat dit boek ook ingezonden beeldsonnetten van bijvoorbeeld scholen en pabo’s. Ook heeft de auteur anekdoteachtige verhaaltjes ertussen geplaatst. Hierdoor was de rode draad in het boek wat lastig te vinden, omdat het van alles door elkaar bevat, maar het maakte het boek ook wel weer speels en anders dan andere boeken. Kortom, zeker een boek om te gebruiken bij kunsteducatie op de basisschool!

Misschien

Dit prentenboek vertelt over de primaire kleuren en vormen die je kunt gebruiken om van alles te maken. Deze zijn terug te vinden in alles om je heen; de natuur, de mens, dieren, planten, gebouwen, noem maar op. Het prentenboek vertelt dit ook en laat een hele reeks voorbeelden zien van wat je met die vormen en kleuren kunt maken. We lezen van begin tot eind; van de pure kleur tot de complexere vormen tot weer terug naar de basis. Heel kunstzinnig vormgegeven en diepzinnig benaderd. Zeker een boek dat je kunt gebruiken op school, ook al vanaf de kleuterklas. Met de verschillende vormen en kleuren kun je met de kleuters vouwen, plakken en knippen tot ze eigen figuren en creaties hebben bedacht en gemaakt. Kortom, een aanwinst voor je schoolbibliotheek om aan de slag te gaan met kunsteducatie!

Deel deze blogpost op social media:

Geef een reactie

Yours truly, the Storyteller