Bekeken en gelezen prentenboeken
Bekeken en gelezen prentenboeken

Bekeken en gelezen prentenboeken

Volgende maand zijn alweer de laatste twee bijeenkomsten van mijn opleiding tot specialist jeugdliteratuur, Vol van Lezen. In de laatste bijeenkomst presenteren we ons meesterstuk. Dit eindproduct bestaat uit drie creatieve lesideeën rondom een jeugdboek. Ik heb gekozen voor het boek The Danger Gang van Tom Fletcher, omdat zijn boeken zo ongelooflijk tof, grappig en spannend zijn. Mocht je mijn ideeën willen weten, stuur me dan een berichtje. Dan zal ik ze met je delen. 🙂

De andere bijeenkomst bestaat uit een gewone les waarin we aan de hand van een aantal jeugdboeken een onderdeel van leesbevordering bekijken. Dat zal deze laatste keer poëzie zijn. Daarvoor heb ik vorige maand twee dichtbundels voor gelezen, waar ik iets over wil vertellen. Daarnaast heb ik een prentenboek bekeken dat ik nog had liggen en dat echt een klassieker is. Ik zal jullie vertellen wat ik van deze drie boeken vond.

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt

Allereerst: sorry zeggen. Zo begint dit boek en wat is dat een goed begin van een boek, haha. Ik moest gelijk al lachen bij het eerste gedicht. De gedichten behandelen makkelijke onderwerpen (als je geen lievelingsdier hebt), maar ook wat lastigere onderwerpen (als je opa zich steeds minder herinnert of op wie je verliefd wordt, een jongen of een meisje). De gedichten wisselen af van kort naar lang en bevatten humor, maar ook stukken tekst die aanzetten tot nadenken. Voor veel kinderen zal de dichtbundel nog te moeilijk zijn, maar met de juiste begeleiding valt hier mooie lessen aan te koppelen. De gedichten worden vergezeld met mooie illustraties die gelijk een onderdeel kunnen zijn van kunsteducatie. Kortom, een aanrader en ik geef de dichtbundel vijf sterren.

Zo kreeg Midas ezelsoren

In deze dichtbundel zijn de metamorfosen van de Romeinse dichter Ovidius herschreven in dichtvorm met daarbij passende illustraties. Een aantal van deze verhalen kende ik al, maar een hele hoop ook niet. De gedichten zijn over het algemeen vier pagina’s lang met grote platen erbij, zodat de tekst maar ongeveer een derde van elke pagina beslaat. De tekst is op rijm en loopt fijn. Ook zijn de woorden aangepast aan deze tijd, waardoor de gedichten fijner te gebruiken zullen zijn op school. De illustraties zijn vrij hoekig en niet helemaal mijn smaak, maar zijn wel weer heel goed bruikbaar om in de les in te zetten door middel van bijvoorbeeld kunstwerken vouwen. Al met al een mooie dichtbundel die leerlingen even wegneemt van het meest standaard werk en hun een ander soort wereld introduceert. Ik geef de dichtbundel vier sterren.

Raad eens hoeveel ik van je hou

Wat een klassieker, dit prentenboek. Ik kocht hem al eventjes wat jaren terug toen het boek bij de cadeaucampagne van dat jaar was betrokken. De beroemde tekst ‘Ik hou van jou tot de maan en terug’ komt uit dit mooie boek. Hazeltje en Grote Haas vertellen elkaar hoeveel ze van elkaar houden en elke keer doet Grote Haas er nog een schepje bovenop. Een schitterend geïllustreerd prentenboek voor peuters en kleuters om voorgelezen te worden en met elkaar te praten over het thema ‘liefde’. Ik geef dit prentenboek vijf sterren.

Deel deze blogpost op social media:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.