Boekrecensie: Tijd om opnieuw te beginnen – Carmen Korn
Boekrecensie: Tijd om opnieuw te beginnen – Carmen Korn

Boekrecensie: Tijd om opnieuw te beginnen – Carmen Korn

Van Uitgeverij Signatuur, onderdeel van A.W. Bruna, mocht ik dit boek recenseren. Vorig jaar heb ik deel 1 gelezen van deze trilogie (zie deze blogpost voor de recensie) en wat had ik genoten van dat boek! Het boek las als een film met alle verschillende personages door de tijden heen. Ik was dan ook heel benieuwd naar het tweede deel dat ik dit voorjaar heb gelezen. In deze recensie leg ik uit waarom deze serie het lezen waard is.

Waar gaat het boek over?

Inmiddels zijn we aangekomen in 1949 en is de Tweede Wereldoorlog afgelopen. De nazi’s zijn verslagen en Hamburg is bezig met de wederopbouw. Henny blijft zoeken naar haar beste vriendin Käthe; ze zweert dat ze haar heeft gezien in de tram. Ida is eindelijk samen met haar geliefde Tian, maar begint de verveling in hun huwelijk te voelen. Heeft ze er wel goed aan gedaan om met hem te trouwen? Lina opent een boekhandel en worstelt in het tweede deel van het boek met de problemen van Louise.

Daarnaast lezen we over de kinderen van de vriendinnen die zo hun eigen weg gaan en het een en ander meemaken tegen de achtergrond van de jaren vijftig en zestig met de bouw van de Berlijnse Muur en de optredens van The Beatles in Hamburg. Hoe gaat het verhaal verder met deze volgende generatie?

Wat vond ik van het boek?

Wat een leuke serie is dit! In het begin was het weer even wennen met alle namen en verbindingen tussen de personages. Maar na de eerste vijftig bladzijdes was ik het zo weer gewend. Het boek is een dikke pil, maar de schrijfstijl is zo prettig dat je als je eenmaal in het verhaal zit hem zo achter elkaar uitleest. Het lezen over de volgende generatie is erg leuk, want het brengt wat variatie in de verhaallijnen. Ook vond ik het lezen over The Beatles erg leuk! Ik heb veel over hun tijd in Hamburg in biografieën gelezen, maar nog niet in fictie, dus dat was verrassend. De serie is voor lezers die van historische romans houden met veel personages en in de stijl van Cazalet-serie van Elizabeth Jane Howard. Het verhaalt kabbelt een beetje voort, maar is heerlijk om in weg te dromen! Ik geef het boek vier sterren en wacht met spanning af op deel 3 die aankomende dinsdag verschijnt.

Bestel hier het boek via Bazarow!

Deel deze blogpost op social media:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.