Boekrecensie: Dochters van een nieuwe tijd – Carmen Korn
Boekrecensie: Dochters van een nieuwe tijd – Carmen Korn

Boekrecensie: Dochters van een nieuwe tijd – Carmen Korn

Jullie weten inmiddels dat ik een liefhebber ben van historische romans. Ik lees het liefst boeken die zich afspelen rond 1900, rond de Eerste of Tweede Wereldoorlog of net na de oorlogen, dus richting 1950 en verder. Kostuumdrama’s over die tijdsperiode kijk ik ook heel graag. Ik houd van de sfeer in die boeken (en tv-series), van de andere tijdsgeest, van wegdromen bij andere soorten romances en van de ongedwongen leefstijl.

Ik ben echt in de verkeerde tijd geboren. Hoe gevaarlijk en ongeëmancipeerd ook, ik had best in de tijden van de wereldoorlogen willen leven of in de achttiende eeuw. De jurken, de korsetten, het hof maken, de bals, het rijden in rijtuigen… Ik zwijmel helemaal weg! De wereld van nu vind ik zo snel gaan. Het mag wel eens wat rustiger gaan voor mij. Zo ook het boek dat ik jullie vandaag laat zien. Hier heb ik lekker lang over gedaan en ik vond het heerlijk. Waarom? Lees maar verder.

Waar gaat het boek over?

Het is 1919 en de Eerste Wereldoorlog is voorbij. Het verhaal draait om vier vrouwen in Hamburg: Henny, Käthe, Ida en Lina. We lezen hoe zij ieder hun eigen weg in het leven gaan en met de komst van de Tweede Wereldoorlog ook hoe zij de gevaren tegemoet treden. Hun wegen kruisen elkaar en de vriendschappen die ontstaan, zorgen voor een hechte band en een doorzettingsvermogen om de moeilijke tijden te overleven.

Wat vond ik van het boek?

Wat een heerlijke start van een serie historische romans! Het boek leest vlot door de fijne schrijfstijl en interessante personages. Het meeleven met elk persoon heeft de auteur heel goed gedaan. In ongeveer de eerste honderd bladzijdes moet je even wennen aan de vele namen, maar je zit er zo in en dan hoef je nog maar heel af en toe terug te bladeren naar de korte samenvattingen vooraan in het boek.

Het perspectief vanuit nazi-Duitsland is heel interessant, omdat je die tijdsperiode meestal niet leest vanuit de inwoners van Duitsland, maar altijd vanuit de landen die bezet zijn of de vijand zijn. Het einde van het boek is een superspannende cliffhanger die ervoor zorgt dat ik zeker de volgende delen ook ga lezen! Voor fans van de auteur Elizabeth Jane Howard (Cazalet serie) is dit boek zeker een aanrader. Ik geef het boek vier sterren.

Bestel het boek hier via Bazarow!

Deel deze blogpost op social media:

4 Reacties

  1. Pingback: Wrap-up: oktober 2020 – Yours truly, the Storyteller

  2. Yael

    Juist omdat het Duitse perspectief vanuit dit tijdsgewricht beschreven wordt, lijkt het wel of er nauwelijks Nazi’s waren of vrijwel ineens verdwenen, terwijl het volk en masse achter Hitler stond en de verschikkingen zo precies hebben kunnen uitvoeren. Uiteraard waren er voorwaarden, waarom een gecultiveerde natie zoals Duitsland, het populisme tot in de haarvaten van de samenleving heeft laten doordringen. De bevolking is zwaar getroffen door de bombardementen van de geallieerden om de Nazi’s op de knieën te dwingen. Ik voel totaal geen mededogen, wel voor de individu.Het boek laat zien de flexibiliteit en de kracht om zich weer te herpakken.

  3. Pingback: Boekrecensie: Tijd om opnieuw te beginnen – Carmen Korn – Yours truly, the Storyteller

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.