Boekrecensie: De lege stad – Simone van der Vlugt
Boekrecensie: De lege stad – Simone van der Vlugt

Boekrecensie: De lege stad – Simone van der Vlugt

Een van mijn favoriete Nederlandse schrijvers is Simone van der Vlugt. Ik ben sinds vorig jaar echt fan van historische romans na het lezen van haar boek Ginevra. Inmiddels heb ik al een hoop boeken van haar gelezen, maar af en toe kom ik toch weer een titel tegen die ik nog niet ken. Zo ook deze roman. Ik heb een lange tijd moeten wachten met het lezen ervan, omdat de bibliotheek best een lange tijd dicht is geweest. Toen de bieb weer openging, heb ik dan ook niet lang gewacht met het reserveren van twee van haar titels.

Simone van der Vlugt inspireert mij als lezer én als schrijver, door haar ideeën, haar werkwijze en haar toegankelijkheid. Ik was dus zo blij dat ik het boek al snel kon ophalen en las het boek in drie dagen uit, want ik kan je vertellen: het was het wachten waard.

Waar gaat het boek over?

Dit boek begint met het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940. De pasgetrouwde Katja is net uit huis en gaat langs bij haar ouders. Op de terugweg naar huis moet ze fietsen voor haar leven en schuilen in een kelder samen met haar broer Thijs en zusje Lieke. Haar ouders, een broertje en zusje komen om bij het bombardement en ze neemt haar andere broers en zussen in huis.

Het boek volgt de hele Tweede Wereldoorlog, van de bezetting door de Duitsers tot aan de bevrijding door de Canadezen. Het bestaan wordt steeds schrijnender: Joodse vrienden verdwijnen of duiken onder, het verzet komt in opstand, meer en meer mensen worden zomaar vermoord en de voortdurende honger bereikt zijn hoogtepunt in de hongerwinter. Katja staat voor keuzes en neemt besluiten om te redden wat er te redden valt.

Wat vond ik van het boek?

Ik heb nog nooit een boek over de Tweede Wereldoorlog gelezen dat zo treffend, ontroerend en tegelijk gedetailleerd is geschreven. Het verhaal leest als een trein en leest weg als een thriller. Je móet gewoon weten hoe Katja elke keer weer verdergaat. De voorbeelden in de hoofdstukken over de hongerwinter zijn zo schrijnend en realistisch beschreven dat ik het gewoon voor me zie. En het raakt me, het ontroert.

Bij het hele boek had ik het gevoel dat ik daar was tussen die mensen in die tijd. De Tweede Wereldoorlog is een relatief korte periode geweest in vergelijking met andere oorlogen in de geschiedenis, maar dit boek laat zien dat we nog lang niet alles weten over alle gebeurtenissen die gebeurd zijn in deze oorlog. Ik snap de tijdgeest nu beter door dit boek en begrijp heel goed waarom Katja (en daarmee ook andere vrouwen in deze tijd) sommige besluiten heeft genomen. Oorlog verandert je, zeker als de dood op de loer ligt. Je maakt keuzes om in leven te blijven, uiteindelijk doet elk mens dat, ten koste van alles.

Schitterend boek en ontroerend verhaal! Het krijgt zeker vijf sterren van mij, dit is weer een historisch pareltje van deze schrijfster. Ik ben benieuwd naar haar nieuwe historische roman, De kaasfabriek, die in augustus verschijnt. Ben jij ook fan van Simone van der Vlugt? Wat vind jij het mooiste boek van haar?

Klik hier om het boek De lege stad te bestellen bij Bol.com.
Klik hier als je haar nieuwe roman, De kaasfabriek, alvast wilt reserveren bij Bol.com.

Deel deze blogpost op social media:

Eén reactie

  1. Pingback: Boekrecensie: Rode sneeuw in december – Simone van der Vlugt – Yours truly, the Storyteller

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.