Boekrecensie: Rode sneeuw in december – Simone van der Vlugt
Boekrecensie: Rode sneeuw in december – Simone van der Vlugt

Boekrecensie: Rode sneeuw in december – Simone van der Vlugt

Toen de bibliotheek in mijn dorp weer open ging vorige maand, had ik twee reserveringen in korte tijd klaarliggen. Het waren twee historische romans van Simone van der Vlugt die ik al heel lang wilde lezen, namelijk De lege stad en Rode sneeuw in december. Het eerste boek had ik al snel uitgelezen en daarvan heb ik vorige week een boekrecensie op mijn blog geplaatst.

Over het tweede boek heb ik wat langer gedaan; ten eerste omdat het een dikker boek was en ten tweede omdat ik het graag langzaam wilde lezen. Uit mijn recensie hieronder zal blijken waarom dat nodig was. Volgens mij heb ik nu nog één historische roman van haar op de leeslijst staan en dan is het wachten op De kaasfabriek die eind augustus zal verschijnen bij uitgeverij Ambo|Anthos!

Waar gaat het boek over?

Het verhaal speelt zich af tijdens de Tachtigjarige Oorlog in de Nederlanden. Willem van Oranje voert samen met de geuzen de oorlog tegen Spanje. De geloofsstrijd tussen het protestantisme en katholicisme is in volle gang en het volk moet voorzichtig zijn met welk geloof zij aanhangen.

Lideweij trouwt tegen de wil van haar vader in met de lutherse dokter Andries Griffioen die persoonlijk arts voor Willem van Oranje is en die de pest probeert te bestrijden met eeuwenoude methodes. Het boek vertelt over hun leven in Breda en daarna in Naarden. Het verhaal neemt ons daarna mee naar hun dochter Isabella die zich uiteindelijk weer vestigt in Leiden, de geboorteplaats van haar moeder. Wat komt zij te weten over haar verleden en hoe zal haar toekomst eruit zien in deze roerige tijd?

Wat vond ik van het boek?

Deze historische roman is weer heerlijk om te lezen. Wat is er een onderzoek gedaan naar alle historische feiten! Alle gebeurtenissen en personages zijn zo gedetailleerd en uitgebreid beschreven, wat het boek absolute geloofwaardigheid geeft. De schrijfstijl is prettig, maar minder vlot dan in andere boeken van haar. Misschien komt dit door de vele benoemde historische feiten. Dit heeft het verhaal echter wel nodig, want anders begrijp je de historische context van bepaalde situaties niet.

Ik ben heel veel te weten gekomen over de Tachtigjarige Oorlog, dus het is zeker een informatief boek, maar het is alsnog heel verhalend geschreven met fijne personages die van die tijdsgeest zijn. Het leest alsof je in de zestiende eeuw tussen die mensen tijdelijk woont. Al met al geef ik dit boek vier sterren!

Klik hier om het boek via Bol.com te kopen.
Klik hier om haar nieuwe historische roman De kaasfabriek alvast te reserveren bij Bol.com.
Klik hier om mijn boekrecensie van De lege stad te lezen. 🙂

Deel deze blogpost op social media:

Geef een reactie

Yours truly, the Storyteller